Движението с несъобразена скорост - основен фактор за катастрофи
Движението с несъобразена скорост - основен фактор за катастрофи / Дарик Сливен, архив

Около 64% от общия брой на катастрофите през 2012 година в област Ямбол са станали  в населените места. В тях са загинали  трима и са ранени 66% от общия брой потърпевши, показват данните на Областната дирекция на МВР. ¾ от произшествията с пострадали са регистрирани в интервала от 7 до 20 часа. Основните причини за настъпване на пътните инциденти са неспазване правилата за движение от страна на водачите. По тази причина  в катастрофи са загинали 8 човека и 86 са ранени.  Най-много са  произшествия, станали заради движение с несъобразена скорост – 114, с 3-ма загинали и 33 ранени.

На следващо място са инцидентите вследствие на движение със скорост несъобразена с пътните условия - 97. При неспазване на предимство са станали 86 катастрофи, с 3-ма загинали и 19 ранени. Поради неспазване на дистанция има регистрирани 60 произшествия с един загинал и 2-ма ранени.

Регистрираните произшествия при управление на МПС след употреба на алкохол са 12, като в тях са ранени 5 човека. При неспазване предимство за пешеходци са станали 14 тежки катастрофи с 3-ма загинали и 13 ранени пешеходци.