/ Дарик Нюз - архив
220 сливналии поискаха да намалят данъка си с 5%  
174 000 клиенти на НАП получиха на електронната си поща напомняне, че срокът за ползване на 5% отстъпка за подаване на декларация за облагането на доходите изтича след една седмица – на 31 януари.

В имейлите приходната агенция уведомява гражданите и за променения ред за ползването на отстъпката при подаване на годишната данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица през тази година.

Електронни писма получиха всички клиенти на администрацията, които са декларирали електронен адрес пред НАП и са подали декларации за облагане на доходи през миналата година.

Още 7 дни самоосигуряващите се лица може да променят вида на осигуряването

Условията за ползване на отстъпката от 5%, но не повече от 500 лв. от данъка за довнасяне, са следните: декларацията да е подадена по електронен път, лицата да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне до 31 януари 2018 г.

Най-бързо и лесно по интернет декларация се подава с персонален идентификационен код, уточняват от НАП. От началото на годината 396 сливналии са подали декларациите си по електронен път /подписани с електронен подпис или с ПИК/ и 220 от тях, ще се възползват от отстъпката и ще спестят 10 000 лв. данък върху доходите.

Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите e 30 април 2018 г. На 2 април изтича тази година срокът за подаване на фирмените декларации (31 март е в събота).

Освен това от НАП напомнят, че всички декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане, за които задължението за подаване възниква след 31 декември 2017 г., се подават единствено по електронен път (чрез интернет с електронен подпис). От тази година отпада отстъпката за подаване по електронен път на годишната декларация за облагане с корпоративен данък.