До 300 лева глоба ако не носим документите си за самоличност
До 300 лева глоба ако не носим документите си за самоличност / netinfo

Законът за българските документи за самоличност предвижда санкции за неспазване на определени срокове, каза в интервю за Дарик Мара Коджаманова, началник на служба „Документи за самоличност" в Областната дирекция на полицията в Сливен.

Тъй като документите за самоличност са собственост на държавата, три месеца след изтичане на срока за валидност, те трябва да бъдат предадени в службата, която ги е издала. Ако документите са били обект на кражба, собственикът трябва да уведоми органите в срок до три дни и да попълни декларация за това. 30 дни след подаване на декларацията трябва да се подаде заявление за снабдяване с нов документ за самоличност.

Най-често срещаните наказания са за неподаване на декларации и неуведомяване при изгубване и повреда на документа за самоличност. Глобите в тези случаи са от 30 до 200 лева, съставя се и акт за административно нарушение. Ако не се подаде навреме заявление за снабдяване на непълнолетно лице с документ за самоличност, се дължи глоба от 20 до 150 лева. Това важи и за случаите за неподаване на заявление и за невърнат паспорт с изтекъл срок.

От 50 до 300 лева са санкциите при преотстъпване или залагане на документа за самоличност. Същата сума се заплаща, ако лицето няма документи са самоличност при проверка.