Девет жилищни сгради с договори за финансиране на санирането
Девет жилищни сгради с договори за финансиране на санирането / БГНЕС, архив

Община Сливен ще обяви открита процедура за изготвяне на проект за енергийна ефективност за сградите, които имат право да участват в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Сливен. Процедурата ще включва комплексна услуга от енергийно и конструктивно обследване, изготвяне на паспорти на всяка една сграда и архитектурно заснемане. Непосредствено след провеждането на всички тези дейности ще може да се премине към възлагане на строителство на инженеринг, т.е. проектиране и строителство в една процедура, така че към края на годината да започнат строително-монтажни дейности по програмата в Сливен, съобщи заместник-кметът Румен Стоилов.

Кметът на община Сливен Кольо Милев посочи, че екипът на общината ще продължи да съдейства на гражданите за решаването на възникнали проблеми свързани с програмата.

В Сливен бе представителят на Българската банка за развитие Христо Христов, който връчи официално на кмета на общината деветте договора за целево финансиране, които са  регистрирани в банката.

„От самото начало на програмата общинското ръководство активно работи за това гражданите да бъдат информирани за възможностите, които предоставя програмата, за основните стъпки, които трябва да се предприемат и оказва пълно съдействие на изявилите желание да се възползват от тях“, посочи заместник-кметът Иван Манчев.

 

До момента в Сливен има регистрирани 51 сдружения на собственици. От тях 21 са подали заявления за интерес и финансова помощ, като 18 са одобрени. Процедурите по първите дейности, заложени в програмата – определяне на техническите характеристики на сградите, могат да започнат за деветте сдружения, които са регистрирани в Българската банка за развитие.