Десислава Танева: Не държавата определя цената на продуктите
Десислава Танева: Не държавата определя цената на продуктите / ГЕРБ - Сливен

Държавата не може да определя цените на продуктите, защото в България има свободен пазар. Тя може наистина ефективно да администрира различни процеси по повод подпомагане  и по повод изпълнение на изискванията. Това заяви депутатът от ГЕРБ и председател на Постоянната комисия по земеделие и гори в НС Десислава Танева в интервю за националната телевизия.

Тя  информира, че заместник-министрите на земеделието Цветан Димитров и Светлана Боянова са се срещнали с представители на браншови организации, за да обсъдят състоянието и пазарния тренд на съответните продукти. С изключение на цените на яйцата, производителите са уверили, че няма данни за поскъпване на останалите храни.

„За яйцата има струпване на две условия. Първо, предстои Великден и колкото и да е светъл празника, всяко звено от една производствена и търговска верига търси своя доход и интерес в това време и винаги е имало отчетено статистически поскъпване. Второ - от първи януари влезе в сила директива за условията за отглеждането на кокошки-носачки и част от тези производители, които не бяха изпълнили условията, бяха задължени да продават стоката си не на пазара, а само за яйчен прах. Това безспорно сви предлагането на яйца на пазара се получи качване на цената” – обясни депутатът.

Тя добави, че е постигната договорка, всички производители, които считат, че себестойността може да бъде намалена чрез облекчаване на административни процедури, които зависят от държавата, да направят предложение на Министерството на земеделието до края на седмицата.