Началник РУО Сливен
Началник РУО Сливен / Дарик Сливен
Оптимизацията на училищната мрежа в Сливенска област е трябвало да стане отдавна, тъй като в много училища заради недостига на класни стаи учебният процес е започвал много рано, а други учебни заведения са стоели празни.  Това заяви д-р Бисерка Михалева, началник на Регионалния инспекторат в Сливен. Тя уточни, че кметът на Сливен Стефан Радев е първият, който е поставил на дискусия бъдещето на децата и тяхното удобство. Създалото се напрежение в града  било крайно неприятно, но то се дължало на липсата на пълна информация за преструктурирането.

Михалева коментира още, че протестът на ученици и учители от Хуманитарна гимназия "Дамян Дамянов" е неоснователен. и уточни, че учебното заведение няма да бъде закрито, а хуманитарният му профил ще бъде запазен, но като част от училище "Пейо"Яворов". По думите й е възможна и дискусия за името на бъдещето слято училище.

„Ако реформата не се реализира, хуманитарна гимназия щяла да се закрие сама след време, тъй като и сега едва набира ученици за една паралелка във випуск. Реформата гарантирала и запазване на работните места на учителите, които сега преподават в гимназията”, коментира още началника на Регионалния инспекторат. Подобно е положението и в другите училища, на които предстои сливане.

Преструктурирането на училищната мрежа в Сливен цели да осигури максимално комфортни условия на обучение. Със сливането на учебните заведения ще се позволи обучение само в една смяна, учебният процес ще е от 8 до 17 часа, и ще облекчи ученици и учители, посочи още д-р Михалева.

Решението за това ще вземе Общински съвет - Сливен на едно от следващите си заседания.