/ Община Сливен
В Сливен се проведе среща  на земеделски производители по повод председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Форумът беше организиран от Областната дирекция „Земеделие“.

На нея присъстваха фермери, зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров, представители на Областна дирекция „Земеделие“ Сливен, Областната дирекция на ДФ „Земеделие“. Гост на събитието беше кметът Стефан Радев.

  По време на срещата бяха дискутирани Общата селскостопанска политика за следващия програмен период (след 2020 г.), схемите за директни плащания по време на кампания 2018, схеми и мерки за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони и други.
 
 Министерството на земеделието планира нова държавна помощ за насърчаване на биологичното земеделие, каза Цветан Димитров. Започва постепенното изпълнение на програмата на правителството по отношение на биологичното земеделие.

Предвиждат се промени и в законодателството за млечния и месния сектор. „Разговорите с Европейската комисия започнаха още по времето, когато министър на земеделието беше Десислава Танева.

Те засягаха предлагането на имитиращите продукти в магазинната мрежа. През есента резултатите от тези разговори ще са факт и на опаковката на всеки продукт отчетливо ще пише имитиращи или истински са съставките.

Политиката, която се води през последните две-три години, доведе до изсветляване на секторите „мляко“ и „месо“ и работата в тази посока ще продължи“, уточни Цветан Димитров.

Той подчерта, че през последните години активно се работи и по разкриване на нови, платежоспособни пазари. Димитров обяви, че от 27 до 29 април в Сливен ще се проведе Националното изложение по животновъдство.

Българското европредседателство ще допринесе за по-мащабна проява, на по-високо ниво, което се очаква да привлече участници от цяла Европа.
 
По покана на организаторите кметът Стефан Радев приветства участниците. Той подчерта, че в резултат на взаимоотношенията на България с Европейския съюз, има коренни промени в сектор земеделие.

„Има много успешни политики, които са в пряка полза за земеделските производители. Трябва много добре да познаваме в детайли механизмите и политиките, които ще ни помогнат за подобряване на сектора“, каза Стефан Радев.