Център за кариерно ориентиране отвори врати в Сливен
Център за кариерно ориентиране отвори врати в Сливен / Дарик Сливен

Център за кариерно ориентиране в училищното образование в Сливен отвори врати. Назначени са пет кариерни консултанти, които ще бъдат обучени по международно признати стандарти. Те ще информират за профилите на обучение, професиите и специалностите, средните и висшите училища и университетите, ще осъществяват диагностична и консултативна дейност с ученици за избор на образование и кариера, ще оказват методическа подкрепа на педагогическите съветници и учителите за кариерното ориентиране на учениците, ще координират дейности по кариерно ориентиране в училищата и ще осъществяват връзка между училището и пазара на труда.

В областта се обучават 23 хиляди ученици и е планирано близо 12 хиляди от тях да участват в програми по кариерно ориентиране, в рамките на две години, съобщи ръководителят на центъра  Бисера Димитрова.

Три са основните целеви групи от ученици. Първата е от І до ІV клас, при които се цели създаването на представа за професиите на хората в населеното място, в което живеят, и за уменията, необходими за тяхното упражняване. Втората целева група са ученици от V до VІІІ клас, които ще придобиват знания за света на труда и умение за избор на образование и професия. Третата целева група са ученици от ІХ до ХІІ клас, при които ще се подпомага формирането на умения за планиране на кариерното им развитие, за решаване на вътрешни конфликти и възможностите за професионална реализация, съобразена с динамиката на пазара на труда.

 В рамките на проекта се предвижда да се ремонтират и обзаведат офиси за нуждите на центъра в Дом на учителя. Временно центърът ще функционира в сградата на СОУ „Хаджи Мина Пашов, където родителите и учениците могат да получат актуална информация и консултация по интересуващите ги въпроси. Предстои кариерните консултанти да осъществят контакти с директорите на училища в област Сливен за провеждането на първите обучения.