Броят на бежанците наближава критичната точка за България
Броят на бежанците наближава критичната точка за България / Sofia Photo Agency, архив

Изпълнението на 11-те мерки, планирани от Съвета по сигурността към Министерския съвет е отчел на днешното си заседание Националният оперативен щаб, съобщават от пресцентъра на МВР.

„В основната си част мерките са изпълнени, като остава уточнението на някои  технически и процедурни детайли”, каза след заседанието министър Цветлин Йовчев, който е председател на Националния оперативен щаб. Той уточни, че през изминалия период обстановката в страната се е усложнила от гледна точка на повишаване над средния за последния месец-месец и половина поток от бежанци.

Критичен момент е имало през почивните дни, тъй като все още не са били въведени в експлоатация новите места за настаняване, а съществуващите са били пред невъзможност да приемат повече хора. „От днес имаме решение на този проблем: намерени са помещения за 1250 бежанци”, съобщи вътрешният министър и обясни, че помещенията са в добро състояние, с необходимите условия за нормален живот. Повечето от тях могат да бъдат използвани веднага, при други ще се наложат дребни ремонти, които ще бъдат извършени за 3-4 дни.

„Към момента има 4010 души, които са в процедура на получаване на статут на бежанци. От тях 1465 са сирийци” – уточни министър Йовчев. За около 1000, от които 250 са от сирийски произход, все още не е стартирала тази процедура.  По този начин съвсем скоро ще преминем нивото от 5000  бежанци – което – според експерти – е границата, до която имаме финансова и техническа възможност да поемем. Така че, още тази седмица е възможно да се обърнем към ЕК за директна помощ, обясни вътрешният министър.

Той съобщи още, че със съдействието на БЧК, са осигурени необходимите храна и вода за първоначално пристигащите.

„През изминалия период се сбъднаха прогнозите, които имахме и съвсем скоро броят на бежанците ще достигне критичната точка за България – каза още вътрешният министър. Населението на България е 1.5% от населението на ЕС, България произвежда 3% от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз ” – подчерта Цветлин Йовчев и добави, че страната ни няма да може да се справи  без европейска помощ. В най-скоро време ще подготвим необходимите документи, които ще изпратим  към ЕК и  с които ще поискаме да бъдат задействани съответните директиви. Имаме право да получим и финансова, и техническа помощ за този поток. Ще потърсим възможност част от бежанците да бъдат насочени към други страни от Европейския съюз. Очакваме да бъде оценено това, което България прави и което показва - че страната ни отговаря на всички критерии за влизане в Шенген, успяваме да се справим в тежка ситуация и в момента се явяваме много сигурна външна граница на ЕС, каза още вътрешният министър.

Осигурени са необходимите медикаменти и ваксини, както и медицински екипи, като БЧК е изразил готовност да се обърне към Международния червен кръст за допълнителна помощ. Очаква се в близките дни да стартира кампания за набиране на средства.

Работим и по мерките, които ще подпомогнат активизирането на  обучението по български език сред децата на бежанците, каза вътрешният министър.

 

Във връзка с актуализирането на Националния план за противодействие на тероризма, министър Йовчев съобщи, че са изработени критериите  за „отсяване“ на евентуални рискови граждани. „С помощта на ЕС съвсем скоро ще започне да функционира разпределителен център, който ще приема и след това ще работи по разпределяне и настаняване на бежанците”, каза още той.