Близо 52 млн. лева за първите девет месеца на годината в НАП-Ямбол
Близо 52 млн. лева за първите девет месеца на годината в НАП-Ямбол / архив Дарик - Сливен

3,3 млн. лева повече са постъпленията в НАП-Ямбол за първото деветмесечие на 2011 г. спрямо същия период за миналата година. Като цяло за този период са постъпили общо 52 млн. лева от данъци и осигуровки в агенцията. Постъпленията от данъци са 25 млн., като близо 12 млн. лева са приходи от данъци на физически лица, а около 4 млн. е внесеният корпоративен данък. Тези две стойности са се увеличили в сравнение с миналата година.

Постъпленията от ДДС са по-малко от миналогодишните, те са близо 9 млн. лева. Сумата внесена от жителите на Ямбол за осигуровки е над 27 млн. лева, от които над 16 млн. са вноски за държавно обществено осигуряване, а повече от 8 млн. лева са здравни вноски към Националната здравно-осигурителна каса.

През летните месеци се увеличи броят на гражданите, които възстановяват здравните си права като внасят наведнъж пропуснати плащания. През септември най-много вноски бяха направени от родители на студенти, които не са осигурени от държавата за периода от напускане на училище до постъпването им във ВУЗ.

От НАП-Ямбол напомнят, че възстановяването на здравноосигурителните права става от датата на заплащане на всички дължими вноски за последните 36 месеца, като за 2011 г. те са в размер на 16,80 лв. месечно.