Стефан Стефанов бе конвоиран до под засилена полицейска охрана. Тежко въоръжени МВР-служители охраняваха Съдебната палата, заради профила на свидетелите.
Стефан Стефанов бе конвоиран до под засилена полицейска охрана. Тежко въоръжени МВР-служители охраняваха Съдебната палата, заради профила на свидетелите. / Снимки: Лалка Димитрова
„Дървениците излизат само нощем в затвора, това е ужасно нечовешко и жестоко“, казва Георги Вълев от „Килърите“- основен свидетел в процеса срещу държавата
Отделни килии за пушачи и непушачи в затворите иска 33-годишният Стефан Стефанов, осъден на 15 години затвор за банковия обир в Сливен от март 2011 г. Той бе задържан, след като простреля охранителя и взе други шестима служители в банката за заложници, а сега е завел контрадело срещу държавата с искане за обезщетение от 36 000 лева. Причината са условията, в които трябвало да пребивава по време на престоя си в Бургас. Това става ясно от протокола на съдебното заседание в Административния съд в града, заведено именно по жалба на Стефанов. 

„Аз бях настанен в килии само с пушачи.  20 човека да пушат и кислородът свършва“, подчертава  той.

Банков обирджия иска 36 000 лв. от държавата за лоши условия в затвора

За свидетел, който да потвърди думите му, банковият обирджия бе призовал друг лишен от свобода - 59-годишния Георги Вълев. Той пък е осъден на доживотен затвор за участие в групата за мокри поръчки „Килърите“.
Георги Вълев
Ето какво казва Вълев в съда: "Стефан приемаше много тежко тези условия, беше затворен в себе си, не контактуваше с никой, смазан психически от нечовешките условия. Той ми е споделял, той се чувстваше силно унизен да пребивава в тези нечовешки условия“.

Свидетелят Вълев допълва картината: "Имаше порои през 2013 г., 2014 г., от ХЕИ препоръчаха да не се пие чешмяната вода, но на нас не ни беше раздадена бутилирана вода и целия затвора ни хвана дизентерия, почти всички ги хвана това разстройство и имаше хора които бяха отслабнали с 10 кг“ Вълев, който е делял една килия със Стефанов, сега от свидетелската скамейка също представя цял ферман от забележки и препоръки: „Пълно беше с хлебарки още с постъпването, правехме капани, пълни с хлебарки.  2014 г. пръскаха с препарат, изкараха всички и напръскаха и изчезнаха хлебарките и до настоящия момент няма. Но се появиха дървеници“.

Вълев тежко преживял връщането му в бургаския затвор, макар и само за ден, в който трябваше да свидетелства тук. „Сега съм целият изяден от дървеници, защото аз съм от снощи тука. Очите ми са затворени, през дрехите ме хапят, главата, лицето, бузите. Затворът е пълен с дървеници, няма място където да няма“. Иначе виждал и положителна промяна, но тя, по думите му, не била достатъчна. „Аз в момента бях настанен в ремонтирана част, която е като двузвезден хотел, с тоалетна, мивка, без баня, всичко е ново направено, както трябва, но  оборудването – шкафчета, легла, дюшеци е като в цигански катун, но от най- долните“, подчертава той.

Доживотникът в съдебно заседание даде и препоръки към ръководството на затвора в Бургас: „Вишките са старите, не са ги боядисали, дюшеците са мръсни, пълни с дървеници. Можеха да сложат нови дюшеци.... И  в новата част условията също са толкова нечовешки, защото от дървениците не може да се спи. Едно ухапване води до силен сърбеж, парене и болка, от която се събуждаш  и почваш да се чешеш. Лампите вече  ги гасят нощем,  дървениците са нощни насекоми. Излизат  само нощем, това е  ужасно нечовешко  и жестоко. Да не можеш да спиш. Аз се извинявам за вида, в който съм, защото съм подпухнал и недоспал“.