Апартамент от жилищния фонд на общината ще бъде ползван за временен подслон на бездомни
Апартамент от жилищния фонд на общината ще бъде ползван за временен подслон на бездомни / Дарик Русе, архив

Тристаен апартамент в кв. „Сини камъни” в Сливен да се използва за настаняване на бездомни ще решава на заседанието си в сряда, 28 ноември Общинският съвет. На настанените в жилището хора ще бъдат опростени наемът и режийните разходи. В предложението си кметът Кольо Милев изтъква необходимостта от предоставяне на общинско жилище за безвъзмездно ползване от бездомни лица, които поради една или друга причина са останали без дом - вследствие на имотни измами или липса на средства за осигуряване на препитание.

„В резултат на тези и други фактори някои жители на общината изпадат в състояние на крайна бедност и тяхната алтернатива е живеене на улицата. При така възникналата нужда от спешно осигуряване на временен подслон на бездомни лица и при настъпващия зимен сезон е необходимо да се осигури база за такива лица  до намиране на решение за техния проблем от съответните институции” – пише в предложението. Апартаментът се състои от дневна, спалня, кухня и сервизни помещения.

В резервното жилище ще бъдат настанявани лица след мотивирано  писмено становище на отдел ”Социални дейности, здравеопазване и спорт” при Община Сливен, с направена от служител на отдела преценка и предложение за предоставяне на временен подслон. Контролът по стопанисването и опазването на  това жилище ще се извършва от лица, определени със заповед  на кмета.