Административен съд - Ямбол прекрати дело, образувано по жалба на софийска неправителствена организация
Административен съд - Ямбол прекрати дело, образувано по жалба на софийска неправителствена организация / Дарик Сливен, Архив

Състав на Административен съд - Ямбол остави без разглеждане жалбата на сдружение "Гражданска инициатива "Справедливост" - София, с която бе оспорена Наредбата за определянето на местните такси и цените на услугите на територията на община Ямбол.  

Административното дело  е прекратено, тъй като право да оспорват подзаконов нормативен акт имат гражданите, организациите и органите, чиито права, свободи или законни интереси са засегнати или могат да бъдат засегнати. В определението си съдебният състав посочва, че всеки правен субект, който атакува пред съда подзаконов нормативен акт, следва да обоснове засягане на определено право, свобода или законен интерес.

В конкретния случай оспорващото сдружение с нестопанска цел е юридическо лице със седалище в София и неговата дейност не може да бъде засегната пряко от оспорения подзаконов нормативен акт, чието действие се разпростира на територията на община Ямбол.

Поради тази причина делото е прекратено, а определението на Административен съд - Ямбол подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.