99 кучета са евтаназирани в Сливен за 6 месеца
99 кучета са евтаназирани в Сливен за 6 месеца / сн. Дарик - Сливен

99 кучета са евтаназирани в Сливен в периода юни - декември на миналата година, сочи информация от отдел „Екология" на община Сливен. По договора за ,,Улавяне, обезпаразитяване, кастриране и връщане на място на бездомни кучета'' с частна ветеринарна клиника са обработени общо 865 бездомни кучета, от които 443 женски, 323 мъжки.

През 2009 г. в Община Сливен са регистрирани общо 26 домашни кучета, с които общият брой на кучетата регистрирани до момента става 97. Регистрацията става с подаване на декларация и от ветеринарномедицинския паспорт на кучето и при необходимост документ удостоверяващ целта на ползването му и заплащане на такса от 20 лева. Собствениците на вече регистрирани в общинска администрация домашни кучета, заплащат пълния размер на таксата, а на придобитите през текущата година - една дванадесета от годишния й размер за всеки месец до края на годината, включително за месеца на придобиването. От такса са освободени кучета на инвалиди, служебни в организациите  на бюджетна издръжка, такива използвани за опитни  цели и от Българския  червен кръст, както и ловните кучета. Това не означава, че те не трябва да бъдат регистрирани.

При установяване на нерегистрирано куче на собственика - физическо лице се налага глоба от 20 лева, а на юридическите лица и едноличните търговци от 20 до 40 лева.