41 населени места в община Сливен днес сами избират свой кмет
41 населени места в община Сливен днес сами избират свой кмет / Дарик Сливен, архив

Изборният ден в община Сливен започна нормално, няма постъпили сигнали за нередности. Гласоподавателите могат да дадат вота си в 186 секции, от които една в затвора и две в болниците на Сливен. Петнадесет са в надпревара за кметското място в Сливен, като в 25 от населените места в общината кметовете се явяват за пореден мандат.

Жителите на 41 от населените места в община Сливен днес гласуват за свой кмет, като 10 са новите села, в които, съгласно промените в Изборния кодекс, избират пряко свой управник. Това са Биково, Бинкос, Божевци, Въглен, Изгрев, Ичера, Николаево, Панаретовци, Старо село и Струпец. Населените места Бозаджий, Зайчари и Раково остават с кметски наместничества. Кандидатите за общински съветници са над 400.

Общо 105 624 души в общината имат право да упражнят вота си днес за местни избори и за референдум. 78 993 са избирателите в Сливен с право да гласуват днес за местна власт, в селата броят на гласоподавателите е 26 631. За участие в местния избор подадените заявления за гласуване по настоящ адрес са 1988, а за участие в националния референдум са 1924, съобщи говорителят на Общинската избирателна комисия Стелли Стефанова.

Най- възрастният гласоподавател в община Сливен е на 101 години от село Гавраилово. Още трима души с навършили 100 години ще упражнят правото си на вот в Сливен. За първи път могат да гласуват 10 души, които днес навършват 18 години. Двама от тях живеят в Кермен, двама в село Крушаре, а останалите в Сливен.

Изборният ден започна в спокойна обстановка, съобщават и от Областната дирекция на полицията. Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално. Към 6.30 ч. днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на ОИК и СИК. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. За осигуряване на охраната на изборните секции са ангажирани 351 полицаи, които отговарят за реда и спокойствието в региона.