/ iStock/Getty Images
Специалисти от военната болница в Сливен ще вземат проби от потребителите на дома „Качулка“
"Специалисти от военната болница в Сливен ще вземат проби от потребителите на Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост - селище "Качулка", където с положителен тест за коронавирус са 54 души, от които 12 потребители и 42 души персонал". Това съобщи пред журналисти областният управител на Сливен Чавдар Божурски, след заседание на Областния кризисен щаб.

Община Сливен поема ежеседмичното тестване на персонала от социалните домове

По думите на Божурски, са били направени необходимите предписания, но не е достатъчен контролът по спазването им. Медиците от военната болница ще диагностицират, както потребители, така и персонала на дома. "Ще консултираме и личния лекар, който работи там, като вероятно утре ще започнем", каза началникът на МБАЛ-Сливен към ВМА полк. д-р Илиян Комитов.

"Към момента COVID леглата в областта са достатъчни, но МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен ще поиска от НЗОК разкриване на още десет допълнителни легла в инфекциозното отделение на болницата", каза областният управител.

След агресията и липсата на мерки: Поставиха под карантина „Качулка“ (ВИДЕО)

Съвместни екипи на РЗИ, полиция, Агенция по храните и общините ще осъществяват засилен контрол и ще реагират на сигнали за нарушения на противоепидемичните мерки.

По данни на Единната информационна система, новозаразените в област Сливен, през последното денонощие, са 17 души. По данни на РЗИ - общо диагностицирани на домашно лечение са 118 души, хоспитализирани са 50. Под карантина в момента, са 425 души.

Десет нови случая на коронавирус в Сливенско

Няма новодиагностицирани лица педагогически персонал, на домашно лечение е един учащ се на възраст 14 г.
БТА