/ iStock/Getty Images
"Община Сливен ще поеме ежеседмичното тестване на персонала - около 200 души от социалните домове от резидентен тип". Това обяви кметът Стефан Радев на пресконференция относно епидемичния взрив в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост - селище "Качулка", където с положителен тест за коронавирус са 54 души, от които 12 потребители и 42 души персонал.

След агресията и липсата на мерки: Поставиха под карантина „Качулка“ (ВИДЕО)

Практиката досега е била РЗИ да извършва тестване на персонала веднъж месечно, като вече те ще бъдат тествани и през останалите три седмици от месеца. Общината ще сключи договор с бургаска лаборатория, които ще правят пул тестове.

Към днешна дата няма нови случаи на коронавирус в този дом. Хипотезите за влизането на заразата там са две - чрез служител или потребител, макар че са спрени свижданията.

Увеличение на случаите на COVID-19 в Сливенско, затягат мерките

Много от настанените в дома се транспортират до лечебни заведения и така имат досег със заразени. Има интерес към обявените от община Сливен работни места за три медицински сестри и седем хигиенисти за Дома "Качулка", съобщи заместник-кметът Пепа Чиликова.

От работещите там близо 100 души, на работа към момента са една трета. За потребителите се грижат три медицински лица - две медицински сестри и един фелдшер. Назначена е терапия на потребителите с положителен тест, доставени са били необходимите лекарства.

42 сестри и санитари от дома за умствено изостанали край Сливен са с Covid-19 (ВИДЕО)

Няма усложнения в състоянието им. Една жена е хоспитализирана. Не всички са тествани и предстои изследването им. Днес ще бъде извършена цялостна дезинфекция около блоковите пространства на дома, в общите части на сградите и в проблемните точки в околните села.

Седем са днешните положителни проби в Общината, като заразяването е дифузно.