13-годишната Златка от Сливен роди Динко. Бащата е на 15 години.

„Исках бебето. Не ходя на училище от една година. Сега ще си гледам бебето и няма да се връщам", сподели пред NOVA младата майка Златка.

Тя сподели, че бебето е кръстено на свекъра й, който е на 33 години. Засега младото семейство не планира да има други деца.

13-годишна роди първото бебе на 2017 в Сливен

„Ще бъде оказана помощ на майката. Условията, в които ще живее детето, са добри", коментира социалният работник Радостина Манчева към отдел „Закрила на детето" към Агенцията за социално подпомагане.

Социарните работници алармират прокуратурата за всеки един подобен случай.

„В повечето случаи оттам получавам постановление, с което се отказва досъдебно производство. В мотивите си те често пъти пишат, че това е традиция в ромската общност. Имали сме случай, когато момчето е пълнолетно, а момичето малолетно и тогава се стигна до пробация и наложена парична глоба за младежа", добави социалният работник Радостина Манчева.

„Ако един баща на 15 години в шести клас, има дете, не зная къде е отишла интеграцията на тези хора", коментира Калина Крумова, тв водеща и бивш депутат.

„За ромската общност правителствата никога не правят нищо", коментира Илия Илиев, депутат от ДПС и председател на партия „ДРОМ".

Източник: nova.bg