/ община Стралджа
Стотният си рожден ден отпразнува днес единствената столетница в Община Стралджа Зафарка Атанасова Колева от Зимница. Зарафка Колева от Зимница, родена на 22 март 1918 г., носи необичайното име на кръстницата си. От върха на стоте прави житейската си равносметка си търпеливо и спокойно. Започва от младостта и любовта със съпруга

„Взехме се с голяма любов, преживяхме дните си в разбирателство и спокойствие.“ Затуй когато отива на фронта тя го чака с тревога и нетърпение. Разказва подборно за човекът до себе си. Тук идва и момента да си припомни, че когато си отива от този свят, пожелал да чуе песен в изпълнение на Недялка Керанова….

Зимница
община Стралджа

Показва ни снимката като булка и годеник. И кротка сълза се плъзга по набръчканото лице на някогашната красавица. Разказът й продължава с раждането и отглеждането на дъщерята и сина, радостта с тримата внуци. Щастливо представя 6-те правнуци и праправнука.

Разбира се, в живота й имало и добро, и зло, радостни и трудни моменти. Възпитана в търпение и смирение жената приемала всичко като част от живота, без да се гневи. С радост посрещала всеки ден.

Земеделската работа и семейните грижи не давали да изкласят лоши мисли. А междувременно преживяла гладните години в началото на миналия век, усетила меда и жилото на капитализма, социализма, а сега и на демокрацията.

Пред нея на масата е красив пролетен букет. Разпитваме какво обича да хапва, а тя се усмихва. „От нищо не се връщам!“ За да обясни предпочитанието си към по-киселите храни споменава любимата зелева чорба. „И ракия си сипвам, и винце, и кафе не отказвам!“ Зарафка до днес сама си прави сутрешния тоалет, сама си пали печката.

Върви с бастунка,  не носи очила, чува, макар и малко по-тежко. Грамотна е. От училищните години обаче си спомня повече уроците в женски умения. Обичала с ръкоделието, с къделята и хурката да се представя. Критична към себе си, по селски скромна, естествена, блага и весела. Чистулница е. По време на разговора току  поизправя снага:“Да ме видите и права!“

Продължава да следи новините, да се вълнува от съдбата на България и дава своите съвети на младите: да се учат, хора да станат, да не се плашат от труд, да си помагат един на друг.

Мъдри са и другите й пожелания: да се върнат в родината тези, които я напуснаха, деца да раждат, да се множи рода български, да крепне България. Зарафка Колева даде своя урок за щастлив и успешен живот – активна работа, силен дух, градивни мисли, добра душа, постоянна надежда и вяра.

Зафарка Колева
община Стралджа

Да поздравят юбилярката днес в дома й бяха Атанас Киров, кмет на общината и Милен Стамов, кмет на Зимница. Поднесоха й цветя, подаръци, торта. Пожелаха й здраве и още спокойни години. С уважение поклон й направиха, ръка й целунаха. И поседнаха на празничната й трапеза, за да чуят мъдрите й думи.