Започва санирането на още 7 детски градини, по време на ремонтите пренасочват децата в други
Започва санирането на още 7 детски градини, по време на ремонтите пренасочват децата в други / Дарик-Шумен, архив

Шест детски градини затварят врати на 24 май, тъй като в тях ще започнат строителни дейности по проекта „Модернизация на общинската образователна инфраструктура в Шумен". Това съобщи зам.-кметът по финанси в община Шумен Александър Генчев. Ремонтите там трябва да приключат до края на месец юни, допълни той. По-рано ще спре работа само една детска градина „Космонавт", последният работен ден с децата там ще бъде на 6 април. Детското заведение е решило ремонта да започне по-рано, на 17 април, тъй като разполагат с друг филиал, където ще бъдат пренасочени децата, чийто родители имат най-голяма нужда малчуганите им да посещават детско заведение.

Общо седем са детските градини, които ще бъдат санирани по проекта. Това са ЦДГ№ 2 "Слънце", ЦДГ №12 "Смехорани", ЦДГ №19 "Конче вихрогонче", ЦДГ№ 27 "Златна рибка", ЦДГ№ 34 "Пролетна дъга" и ОДЗ "Щурче", те ще работят с деца до 23 май, а на 1 юни започват строителните дейности. Седмата градина е "Космонавт", там ремонта ще започне на 17 април.

Срокът за приключване на ремонтите е различен, обясни Генчев. От 14 до 29 дни, най-много ще продължи ремонта в ЦДГ № 2 "Слънце" - 29 дни, а най-кратки ще са тези в ОДЗ "Щурче" и ЦДГ „Смехорани"- 14 дни

Крайният срок за изпълнение на проекта е 20 август, но фирмите трябва да са приключили работата си най-късно до началото на юли.

Стойността на ремонтите във всички седем детски заведения ще е над 1 300 000 лв. Гаранцията за строителните работи по договор е 5 години, обясни зам.-кметът по бюджет и финанси. Той добави, че вече е получено междинното плащане по проекта и няма да има проблем с разплащането към фирмите-изпълнители.  

Александър Генчев обясни, че директорите на детските градини, в които предстои саниране трябва да издадат заповед за пренасочване на най-нуждаещите се деца в други детски градини. „За пропуснатото учебно време шестгодишните деца ще бъдат компенсирани с допълнителни дни престой в градините", добави зам.-кметът.

По време на срещата си с журналисти днес Александър Генчев съобщи и за висока санкция наложена на една от фирмите, санирала две детски градини миналата година. Фирма "Строителство и строителни машини" , която е ремонтирала детската градина в кв."Дивдядово" и ЦДГ „Дружба" е била глобена със 72 000 хил. лв. Причина за санкцията е голямо забавяне на ремонтите в двете детски заведения.  Наложената глоба ще бъде приспадната от общата сума, която фирмата трябва да получи за изпълнените ремонти.