Закриват и паралелката по стъкларство в Разград
Закриват и паралелката по стъкларство в Разград / netinfo

Паралелката по "Технология на стъкларското производство" е сред 11-те, който Регионалният инспекторат по образование в Разград закрива след първото класиране на кандидат-гимназистите. Въпреки обявените амбиции за възраждане на стъкларската промишленост в региона родителите не са насочили децата си към тази специалност и за нея няма достатъчно кандидати за откриване на паралелка - обясниха от просветното ведомство. Тази професия тряваше да се изучава в ПГХТБТ"Мария Кюри"-Разград, в тази гимназия няма прием и за останалите две обявени специалности - „Технологичен и микробиологичен контрол" и „Технология в биопроизводствата". Другите закрити паралелки са: "Ветеринарен техник" в ПГССХВТ"Ангел Кънчев"-Разград, „Мебелно производство" в ПГ-Кубрат, две паралелки по „Икономическа информатика" - в ПГИ"Робер Шуман"-Разград и ПГСС"Хан Аспарух"-Исперих, както и „Информатика" в СОУ"Христо Ботев"-Лозница, „Машири и системи с ЦПУ" в ПТГ"Шандор Петьофи"-Разград, „Компютърна графика" в ПГО"Станка Николица Спасо-Еленина"-Разград, „Изобразително изкуство" в СОУ"Христо Ботев"-Разград.
Още 5 от останалите 21 паралелки са с непълен прием - под 18 ученика, но се очаква да бъдат запълнени на второ и трето класиране - обясни началникът на РИО на МОМН-Разград  Веселина Станчева. Общо свободните места са 78, а некласираните ученици са 30. 512 са децата, участвали в първо класиране, преди година са били 455. Седем от децата не са от Разградска област, идват от Търговище и Велико Търново.

Най-висок е максималният бал за паралелка „Математика" в ПМГ"Акад. Никола Обрешков", най-високият минимален бал - за класа по „Английски и немски език" в ГПЧЕ"Екзарх Йосиф"-Разград.

Между 28 и 30 юни кандидат-гимназистите имат срок да се запишат в класираното училище, ако не искат в определената специалност трябва да подадат заявление за участие във второ класиране, което ще бъде обявено на 1 юли.