Задържаха бивши автоджамбази, фалшификатори на лични документи
Задържаха бивши автоджамбази, фалшификатори на лични документи / netinfo
Група от 4-ма души, занимаващи се с фалшифициране на български документи за самоличност, са задържали шуменските полицаи вчера. Двама от уличените са хванати в момент на преправяне на документи за самоличност в жилище, намиращо се в кв. „Тракия” в града. Директорът на ОДП - Шумен Валентин Александров, съобщи, че мъжете са криминално проявени, но имената им няма да бъдат оповестявани, тъй като срещу тях все още няма повдигнато обвинение. Единият от задържаните е П. Т на 30-години, а другия П. М на 32-години и двамата от Шумен. Малко по-късно е бил задържан и 27 – годишният Д. К от Шумен, в неговото жилище са били намерени и иззети множество български документи за самоличност – лични карти и свидетелства за управление на МПС. Четвъртият задържан е 38-годишният Р. М от Шумен, при обиск в него са намерени и иззети преправени документи за самоличност.

При проведените претърсвания са били иззети общо 90 броя лични карти и свидетелства за управление на МПС, 8 броя паспорти, 14 бр. снимки с имена и биометрични данни, компютърна конфигурация, преносим компютър, валяк, ламинатор и преса, 200 броя ламиниращо фолио с размер на лична карта, течни химически вещества, служещи за изчистване на данните от документите, къртачи и декодер. Документите за самоличност са били предназначени за български граждани с наложени ограничения за напускане на страната и чужди граждани, които желаят да пребивават в страни от ЕС. Свидетелствата за управление на МПС са били предназначени за неправоспособни водачи и такави с отнети свидетелства.

Комисар Александров уточни, че акцията е била организирана спешно, тъй като е имало достатъчно данни за това, че цялата стока ще бъде изнесена за пласиране в чужбина. От полицията съобщиха още, че чужденци са закупували целия комплект документи за самоличност на цена от около 6000 до 8000 евро.

Групата от криминално проявени лица е била задържана след 3-4 месечна разработка – уточни главен инспектор Валентин Велев, началник сектор БОП. Те са били познати на полицията като „автоджамбази” и са били задържани за противозаконни отнемания на МПС. В момента четиримата мъже са задържани за 24 часа, след което ще им бъде наложена мярка за задържане под стража за 72 часа. Най-късно до 2 дни те ще бъдат привлечени и като обвиняеми в съда – съобщи говорителят на Районна прокуратура Ася Петрова.

Документите за самоличност, които са били иззети са били купувани основно от криминално проявени лица. Едно свидетелство за управление на МПС е струвало около 40-50 лв, а една лична карта от 60 до 80 лв. След преправянето на документите една фалшива шофьорска книжка се е пласирала за 400 лв. Сред откритата техника, използвана за фалшифицирането на документите, е намерен и специален химикал, с който са се почиствали данните, така че да не се нарушават съответните защити. Все още не е ясно, как и по какъв начин задържаните са се научили да боравят с толкова специална методика.

По случая е образувано досъдебно производство.