Българско бойно знаме не е падало в плен
Българско бойно знаме не е падало в плен / dariknews.bg
Богатата военна история на България освен паметни победи е оставила и много паметници - често на загинали за родината. Тежките боеве, мъжество, храборост и подвизи - всичко това е втъкано в историята на българската армия.

Но сред мъжете, заставали срещу врага, за да опазят родината си, има и такива, които са поемали риск, за да не бъдат пленявани български бойни знамена и да остане неопетнена честта на армията ни.

За признанието към тях свидетелства паметна плоча „Спасители на шуменските бойни знамена”, която е единствена по рода си и бе поставена преди 8 години на стената на Военния клуб в Шумен. 

На нея са посочени имената на трима смели мъже.

Доброволецът Димитър Н. Гугов, спасил знамето на Шуменската доброволческа дружина при защитата на Видин през Сръбско-българската война на 15 ноември 1885 г..

Редник Иван Тотев Цонев, спасил знамето на 7-и пехотен Преславски полк през Балканската война на 16 октомври 1912 г. 

Българско бойно знаме не е падало в плен
dariknews.bg


Третият е подполковник Марин Куцаров. В края на Първата световна война България подписва примирие и според неговите условия подполковник Марин Куцаров и още 3431 войници остават като заложници на Антантата.

Те трябва да предадат оръжията и светините си. Куцаров обаче решава да скрие знамето под дрехите си, а пред очите на всички изгаря своята риза, завита в кожен калъф - твърдейки, че унищожава знамето. 

Когато Куцаров се връща в Шумен, той е посрещнат хладно от командира на дивизията. Те се срещнали във военния клуб в града. Дотогава всички мислели, че Куцаров е изгорил знамето, както било съобщено. Тогава подполковникът извадил знамето изпод сакото си. Комадирът прегърнал Куцаров, двамата излезли пред военния клуб, където ги чакали войниците от полка. 

Радостни, те вдигнали подполковник Куцаров на ръце и го носили така през целия център на града.

Българско бойно знаме не е падало в плен
dariknews.bg


За героите, за хората, които са спасили знамената и така са запазили честта, а и са спасили съдбата на своите части, Министерството на отбраната е учредило специален знак. Такъв знак е получил нашият подполковник Марин Куцаров, който спасява знамето на 19-ти Шуменски полк.

Спасените знамена пък са имали специална гривна, която е показвала, че то не е попаднало в плен.

Няма нито един полк, който да е предал знамето си - или са го крили, или са бягали - дори с бой, само и само да бъде спасена честта, обръща внимание историкът Мишо Йорданов. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари