Върнаха уникални находки в музея, иззети преди 10 г. заради дело
Върнаха уникални находки в музея, иззети преди 10 г. заради дело / снимка: Юлия Христова

Уникална бронзова матрица от с. Гърчиново, Поповско, и две златни пластини бяха върнати в РИМ-Шумен, съобщи днес директорът на музея Георги Майсторски.

 

Преди 10 г. находките бяха иззети от РИМ като доказателствен материал по следствено дело. Ценните предмети са били върнати в музея в Шумен с решение на Софийски градски съд от 28 август 2008. Г-н Майсторски обясни, че в Шумен експонатите са пристигнали на 27 февруари. Делото е било заведено във връзка с подозрения, че мотиви от Гърчиновската матрица са били използвани за фалшифицирането на златни апликации. След 10-годишни съдебни дирения, с определение на магистратите, обвиненията са счетени за несъстоятелни и находките са върнати от Националния исторически музей /НИМ/ в този в Шумен. До момента находките са били съхранявани в трезора на НИМ, където са били депозирани от следствието.

 

Делото е било заведено срещу лица, предложили за откупуване апликации, за автентичността на които са се породили съмнения. Сред имената на четиримата подсъдими са били тези на Димитър Костов и Тодор Траев. Днес стана ясно, че Костов има регистрирана частна сбирка, преди да бъде заведено делото с него НИМ е сключил частична сделка за откупуване на апликации. След приключването на съдебния казус, неоткупените предмети са му били върнати със съдебно определение.

 

Двете златни пластини са били откупени от колекционери преди 10 г. за сумата от 8 млн. лв. Тяхната датировка е от IV-III в пр. Хр. Вероятно са били изработени като орнаменти за пришиване към дреха или колан, обясни за Дарик Станимир Стойчев от музея. Трудно е да се каже къде точно са били открити, тъй като са откупени, но вероятно са намерени на границата между Шуменска и Силистренска област. "В апликациите се наблюдават уникална смесица на трако-скитски мотиви" - каза още г-н Майсторски. Уникалната тракийска матрица е единствена не само в България, а в света, обясниха от РИМ - Шумен. Тя се съхранява в архивите на музея от 1924 г. Датира от VI-V в. пр. Хр.

 

 

В периода от 15 март до 1 юли 2007 г., с министерска заповед, „арестуваните” находки са били показани в Швейцария на експозицията "Златото на траките". В постоянните експозиции предметите са присъствали съвсем кратко време - обясни уредникът в музея Мария Георгиева. Причината е, че матрицата, около две години преди да бъде иззета, е била експонирана дълго време в НИМ, а пластините са били "арестувани" почти веднага, след като са били откупени.  

 

Пластините и матрицата ще може да бъдат видяни в музея на 5, 6 и 7 март от 11:00 до 14:00 ч.