Всички язовири в община Търговище се изпускат, поддържат се минимални обеми
Всички язовири в община Търговище се изпускат, поддържат се минимални обеми / Борислав Курдов

 

На нарочна пресконференция свика представителите на медиите в Търговище кметът на общината д-р Красимир Мирев. На нея той обобщи обстановката след продължаващия вече 24 часа снеговалеж, както и мерките, които администрацията е взела относно потенциално опасните язовири на територията на общината.

Всички пътища на територията на община Търговище са проходими при зимни условия. Единствено пътят между селата Макариополско и Буйново засега не се почиства, тъй като вятърът навява високи преспи веднага след машините. Към тези села има други обходни пътища, които се поддържат, каза кметът Мирев. Няма населени места без ток и вода, каза още той. Новата снежна покривка в региона е от 25 до 30 см.

„На водачите на товарни автомобили, на които им се налага да престоят на наша територия, заради затворените за движение съседни общини, сме осигурили обяд, а ако се наложи - вечеря и топли напитки", каза кметът Красимир Мирев.

Всички язовири в Търговищко непрекъснато се изпускат, поддържат се много ниски нива на обемите им. Към двата потенциално най-опасни язовира, които се намират край селата Вардун и Пресиян е осигурено денонощно дежурство. Всички останали се наблюдават от екипи на общинската администрация.

Според кмета Мирев, системата за ранно оповестяване за евентуални наводнения, работи отлично. Системата чрез четири станции измерва количествата валежи от дъжд, нивото на реките и постъпващите количества вода от снеготопене в язовирите. При най-лошо стечение на обстоятелствата, при настъпване на кризисна ситуация, специалистите от общинската администрация, със съдействието на Полицията и кметовете по населени места, ще разполагат най-малко с един час за оповестяване и евакуация на хората, каза кметът Мирев. В Търговище най-застрашени са фирмите в промишлената зона и жителите на ромския квартал „Малчо Малчев".