Времето през декември
Времето през декември / netinfo
Тази година средната месечна температура през декември се очаква да бъде близка до нормалната, която за Северна България и високите полета е около 0 градуса, по Черноморието 2-5 градуса,а в планините – между минус 5 и минус 1 градус. За Шумен ще е около 2,2 градуса.

Сумата на валежите през декември ще бъде по-голяма от нормалната, която за равнината част на страната е между 30-60 литра на квадратен метър, за Шуменски регион между 32 до 55 литра на квадратен метър.

Често ще преобладава облачно и мъгливо време. Слънчевите дни ще бъдат около 3, а облачните и мъгливи от 12-20 дни. Броят на дните с валеж ще бъде между 6 и 10.

През първото и второто десетдневие времето ще бъде предимно облачно с чести превалявания от дъжд. Преваляванията ще бъдат по-значителни около 10 декември. Относително стабилизиране на времето – временно спиране на преваляванията и намаление на облачността – ще има около 2 и около 15 декември.

През третото десетдневие времето ще бъде променливо. Най-голяма вероятност за превалявания има около 23 декември и в края на десетдневието.

Най-високите температури през месеца се очакват да са между 16 и 21 градуса, а най-ниските – между минус 12 и минус 7. Продължителността на деня от 9 часа и 17 минути на 1 декември и постепенно намалява до 9 часа и 2 минути на 21 декември, когато е най-късият ден. В последствие започва да се увеличава до 9 часа и 6 минути до края на декември. На 21 декември Слънцето влиза в знака Козирог – начало на астрономическата зима.