В. Златев: Отчетът за бюджета на община Шумен е безличен и формален
В. Златев: Отчетът за бюджета на община Шумен е безличен и формален / DarikNews Валери Великов
Отчетът за бюджета на община Шумен за първото шестмесечие на 2008 година е „гола информация, без познаване на обществените процеси и нагласи”, това каза, на пресконференция днес, областният лидер на ГЕРБ-Шумен Веселин Златев. Той определи този отчет като „безличен и формален”, без да бъде направен, задължителния за такъв документ, анализ.

В докладната записка за отчета на бюджета са допуснати очевидни нарушения на финансовата дисциплина, каза г-н Златев и даде пример с допуснатите преразходи от 20 000 лв., без да е обяснено каква е причината за тях. От отчета става ясно, че е изчерпан лимита за транспорт и съобщения и в този сектор повече пари през годината няма да бъдат отпуснати.

В отчета е трябвало да бъде посочено кои са проблемните области в бюджета, каза още Веселин Златев. Според него има съществена разлика в информацията за бюджета, представена в докладната записка, на постоянните комисии и пред министерството на финансите. На утрешната сесия ще попитаме защо има разминаване в съдържанието на трите документа, въпреки че се отнасят за едно и също нещо, казаха още от ГЕРБ.

Липсва коментар за продажбата на общинско имущество, както и какви са поетите ангажименти за капиталови разходи, каза областният лидер на партията и уточни, че са заделени 6 000 000 лв. за капиталови разходи, но не е ясно за какво са разходвани те.

Общината е спечелила някои „дребни” проекти, но в същото време сериозните проекти, за много средства не са одобрени, каза Златев и даде пример с проектите за четвъртокласната пътна мрежа и за водопреносната и канализационна мрежа и довеждащия колектор от яз. „Тича”.