В Търговище такса за подготвителни групи ще има, въпреки решението на ВАС
В Търговище такса за подготвителни групи ще има, въпреки решението на ВАС / Борислав Курдов
В Търговище такса за подготвителни групи ще има, въпреки решението на ВАС
69339
В Търговище такса за подготвителни групи ще има, въпреки решението на ВАС
  • В Търговище такса за подготвителни групи ще има, въпреки решението на ВАС

Председателят на Общинския съвет в Търговище Севим Али и зам.кметът на града Деян Дечев днес дадоха пресконференция по повод решението на Върховния административен съд да отмени таксите за предучилищните групи в детските градини. В решението се казва, че общинското ръководство не е обосновало финансовата рамка, според която трябва да се изчисли таксата, която родителите плащат, когато детето им посещава предучилищна група.

В момента общинската администрация работи по прецизиране на наредбата за определянето на таксата и ще предложи ново решение на Общинския съвет, като ще запази досегашната такса от 1,40 лева на ден, плащана от родителите.

Решението на Върховният административен съд е влязло в сила от 19 декември м.г. и ще засегне само един ден от таксата за месеца, конкретизира зам.кметът Деян Дечев. За януари месец за определяне на таксата ще се ползва приетата през 2008 година Наредба, според която родителите и настойниците заплащат по 25 лева такса за храненето на децата в предучилищните групи. Според юриста на общината Рая Матева, решението не предполага връщане на пари на родителите, които до този момент плащаха по 1,40 лева на ден.

Решението на Общинския съвет бе атакувано в съда от Маринела Динева – майка на дете, което посещаваше подготвителна група. Тя заведе дело през януари 2013 година и решението на Административния съд в Търговище бе в нейна полза. След обжалване от страна на общинското ръководство, делото стигна до ВАС.

Пред представители на медиите зам.кметът Деян Дечев обясни, че по наредба на Министерския съвет, за закуска на децата се полагат делегирани средства от по 38 стотинки на ден, които покриват закуската и един плод. След решение на общината, храноденът на дете в детските градини е определен на 2,00 лева. Така за обедното меню и следобедната закуска са нужни още 1,62 лева, 22 стотинки от които ще поеме общината. Останалите 1,40 ще се заплащат от родителите и настойниците, които са ползвателите на услугата, обоснова се Дечев.

По време на пресконференцията стана ясно, че в момента децата на 5 и 6 години, които попадат в подготвителните групи по списък са 600.

Сега пред общинските съветници има три варианта за решение. Първият е досегашният: ОС определя такса, с която осигурява храненето на децата. Вторият вариант предполага средствата да се осигуряват изцяло от общинския бюджет. Третият вариант дава възможност предучилищните групи в детските градини стават полудневни, за да дадат възможност за обучение и възпитание и не осигуряват хранене на децата.