В шуменските аптеки няма Тамифлу, в РИОКОЗ има достатъчно медикаменти
В шуменските аптеки няма Тамифлу, в РИОКОЗ има достатъчно медикаменти / netinfo

Антивирусният препарат „Тамифлу" липсва в шуменските аптеки, а от другия медикамент за лечение на новия грипен вирус A(H1N1) „Реленца" има само 4 бройки в една аптека. Това съобщи по-рано днес по време на заседание на Регионалният щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания председателят на Асоциацията на общо практикуващите лекари в Шумен д-р Милен Чолаков. В РИОКОЗ - Шумен има достатъчна наличност от антивирусните препарати на този етап.

Министерството на здравеопазването е изпратило допълнително още 2 200 бройки „Тамифлу" и 1 000 „Реленца", съобщи главният епидемиолог на Шумен д-р Марко Марков. По думите му медикаментите ще се разпределят по болничните заведения в областта както следва: МБАЛ-Шумен 1 700 броя „Тамифлу" и 600 „Реленца", болниците в Нови пазар и Велики Преслав и  ТУБ диспансера в Шумен ще получат съответно по 300 и 100 от медикаментите.

Д-р Марков обясни че вече няма да се пращат проби за изследване в София, за да се определи вида на грипния вирус, а на пациентите в по-тежко състояние и от рисковите групи ще се дава от антивирусните препарати. Ако се наложи според обстановката може да има и преразпределение на медикаментите, стана ясно още днес.