/ dariknews.bg
Отлични резултати по отношение срочност, бързина и качество в правораздаването отчeтоха от Шуменския административен съд.

Общият брой дела за разглеждане през 2017 г. в ШАС е 844 бр., от които 744 броя са приключени към 31  декември .2017 г. През отчетния период новообразуваните дела са 747 бр., в това число 401 бр. първоинстанционни и 346 бр. касационни административни дела.

Запазва се приблизително броят на делата образувани по реда на ЗУТ и ЗКИР, ЗДСл и ЗВМР. Прави впечатление увеличението на броя на постъпилите делата по КСО и ЗСП, съответно 25 бр. през 2016 г. и 38 бр. през 2017 г.

Не може да не се отличи и рязкото увеличение на броя на делата, свързани с оспорването на подзаконовите нормативни актове, издавани от общинските съвети, които са подсъдни на административните съдилища.

Техният брой отчетливо нараства от 3 броя през 2015 година, на 16 броя през 2016 година, за да достигне 59 броя през 2017 година. Това увеличение се дължи на предприетите действия от страна на Прокуратурата на Република

България за отмяна по пътя на оспорването на редица текстове в подзаконови нормативни актове на органите на местното самоуправление, които противоречат на нормативни актове от по-висока степен.

Значително е увеличен броят на делата, образувани по Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове и по Закана за подпомагане на земеделския производител. По отношение на броя на останалите дела следва да се отчете, че няма сериозни изменения в техния брой през изминалите три години.

Шуменският административен съд е разгледал общо 380 касационни административно наказателни дела. От тях 274 дела са разгледани по касационни жалби срещу решения на Районен съд – Шумен; 61 дела – по жалби срещу решения на Районен съд – Нови пазар и 45 дела – по жалби срещу решения на Районен съд – Велики Преслав.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.