Утре подписват програмата за изпълнение на договора с Барнаул
Утре подписват програмата за изпълнение на договора с Барнаул / netinfo

Надявам се, че утре, преди приключване на визитата на делегацията от град Барнаул, Русия, ще подпишем програмата за изпълнение на нашите договорни отношения - съобщи кметът на община Шумен Красимир Костов. Това е регион със силно развита индустрия и силно развиваща се икономика. Шумен е град с богат туристически ресурс, подчерта Костов и добави, че има идея за създаване на съвместни структури за организирането и развитието на туризма в Шуменско.

Кметът на град Барнаул Владимир Колганов съобщи, че във въпросния договор е застъпено развитието на културните и туристическите взаимоотношения между двата града. Главният момент обаче са икономическите въпроси, които трябва да бъдат решавани в тяхна полза - подчерта той. Г-н Колганов каза също, че е била обсъдена бъдещата съвместна работа между алуминиевия комбинат в Барнаул и този в Шумен. В руския град е силно развито машиностроенето, функционират заводи за производство на двигатели за товарни машини, за двигатели на електровози, широк спектър преработващи предприятия. „Мисля, че ще се заинтересувате от нашия завод за трансформатори с ниска мощност" - заяви Колганов и  допълни, че е било договорено също бъдещото партньорство на ученическите парламенти на Шумен и Барнаул, което ще се осъществява чрез Интернет.

Град Барнаул е с население над 647 000 души. Нивото на безработицата е 1,2%. Средната работна заплата е 14 340 рубли, тоест около 650 лв., а бюджетът на общината се равнява на около 350 млн. лв.