Условна присъда и глоба за турския гражданин опитал да подкупи проверяващи
Условна присъда и глоба за турския гражданин опитал да подкупи проверяващи / netinfo
3 месеца условна присъда, с 1 година изпитателен срок наложи Шуменският окръжен съд на 26 – годишният Юмер Дерлик от Турция. Той бе обвинен в опит за подкуп на служебни лица. Съдът наложи на Юмер и глоба от 500 лв. Той трябва да заплати и разноските по делото, в размер на 260 лв.

На 12 ноември турският шофьор се опитал да подкупи служители на Регионална дирекция „Автомобилна администрация”. Той управлявал товарен автомобил "Ивеко". Шофираният от него камион е бил спрян за проверка, след което мъжът подхвърлил в служебния автомобил на проверяващите две банкноти от 20 и 5 евро, заедно с две кутии цигари.

По думите на Ивайло Иванов, инспекторът, който подсъдимият е опитал да подкупи, Дерлик първо подхвърлил 5 евро и 2 кутии с цигари. След като му казал да си прибере парите и да донесе необходимите тахошайби за да бъде извършена проверката, той отишъл до камиона и връщайки се хвърлил на масата в оборудвания за проверка микробус още 20 евро. „Няколко пъти ми хвана ръката за да не започна да пиша акт”, каза пред журналисти Иванов. Той допълни, че е имало много случаи, в които са му предлагали пари, но след като не вземал подкупа хората се отказвали. „Предлагали са ми от 5 до 200 евро”, допълни инспекторът.

По информация на Дарик, по кутиите с цигари са открити отпечатъци на подсъдимия. На мястото е бил експерт от научно-техническата лаборатория на полицията, който е взел отпечатъците.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Варненския апелативен съд.