Римския мост над Стара река
Римския мост над Стара река / gotargo.com
Общинската управа в Антоново търси съдействие за ремонт на Римския мост край махала Малко Доляне недалеч от село Стеврек. Съоръжението, което е изградено в края на 18 и началото на 19 век, е най-голямата историческа забележителност в региона.

Той се извисява над река Стара река в живописната и труднодостъпна местност "Калето". Според специалисти в неговия градеж има два периода. Това е знак, че е надстрояван, защото е бил важен и за него са полагани грижи, смята директорът на Историческия музей в Омуртаг Мирослав Тошев, който това лято е посетил района.

Установено е, че в основата на централния стълб на моста реката е изкъртила зидарията и е образувала голям отвор. Той неминуемо ще предизвика срутване на голямата част от моста още тази есен или зима, щом дойде пълноводието, каза Татяна Петрова от общинската администрация в Антоново, цитирайки писмото с искане за съдействие и помощ.

Документът е изпратен до Министерството на културата, Министерството на финансите, до главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство и до Регионалния исторически музей в Търговище през юли. От община Антоново настояват за сформиране на комисия, която да огледа съоръжението, да направи оценка на състоянието му, за са се търсят възможности за финансиране на ремонта.

Мостът е с интересна архитектура - има шест полукръгли свода и триъгълни водорези с облекчителни отвори. Повреден е най-големият водорез. Заради своята забележителност, съоръжението е част от еко-пътека, но в последно време достъпът до него е затруднен.

Досега отговор е получен само от музея в Търговище, откъдето обещават подкрепа, уточни Петрова.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.
БТА