Търговище е сред първенците по брой на приемни семейства в страната
Търговище е сред първенците по брой на приемни семейства в страната / DarikNews.bg, архив

Нов орган в процеса на подбор и утвърждаване на приемни семейства е бил създаден с постановление на Министерския съвет. За това информира Гергана Георгиева, директор на областната дирекция „Социално подпомагане" в Търговище. Новият орган е Комисията по приемна грижа, която ще проучва потребностите, ще съгласува  видовете и броя на приемните семейства, ще утвърждава или ще прави отказ на кандидати за такива. Отделно от това, Комисията ще разглежда и годишните доклади за оценка на приемните семейства.

80 приемни семейства са утвърдени в Търговищка област, което я нарежда на едно от първите места в страната. В община Търговище 65 деца са настанени в 55 семейства, а още осем одобрени вече деца чакат настаняване.

В община Попово 13 деца вече имат приемни семейства.  Други седем са настанени в приемни семейства в община Антоново.

Гергана Георгиева отбеляза, че общините Търговище и Попово са сред 82-те в страната, включени в националния проект "И аз имам семейство", крайната цел на който е да бъдат увеличени с 500 броя на приемните семейства в България.

Създадената Комисия по приемна грижа в Търговище е провела три заседания, на които са били разгледани доклади на девет семейства - кандидати за приемни родители. От тях седем са утвърдени, едно е с отказ за утвърждаване и едно е отложено за следващо заседание.