Три обществени трапезарии работят в Търговищка област
Три обществени трапезарии работят в Търговищка област / Борислав Курдов

Три обществени трапезарии заработиха в Търговищка област, съобщи директорът на регионалната дирекция „Социално подпомагане" Гергана Георгиева. Подкрепа на хора от най-уязвимите групи от обществото в зимния период на годината се осъществява по проект „Обществени трапезарии".

Топла храна получават общо 115 души в общините Омуртаг, Попово и Антоново. Храноденът за всеки човек възлиза на 2.20 лв., като 20 ст. от тях са определени за режийни разходи. Периодът, в който ще работят трапезариите е до 30 април 2013 г.

Най-много нуждаещи се ползват социалната услуга в община Антоново. Тук лицата, одобрени да получават топла храна всеки работен ден, са 50, като сред тях има и 4 деца. Към момента общината има сключени договори с доставчици за осигуряване на помощта до края на месец декември, каза експертът по социалните въпроси на община Антоново Мая Василева. Предстои срокът на договорите да бъде удължен. Василева уточни, че по програмата са отпуснати 6 930 лв. финансова помощ за първите три месеца. Благодарение на трапезарията хората получават супа, основно ястие и, ако има останали пари - десерт.

В Попово 35 души, сред които 17 деца, вече получават топла храна на обяд. Гергана Георгиева уточни, че от услугата в Попово се ползват бездомници, хора без доходи и близки, многодетни семейства, които получават месечни помощи и пенсионери с ниски пенсии. А в община Омуртаг трапезарията е в помощ на 30 души от три целеви групи. Става дума за хора, които получават месечни помощи, такива без доходи, както и самотноживеещи с минимални пенсии.

Проект „Обществени трапезарии" е обезпечен финансово от Министерството на труда и социалната политика.