Тодор Тодоров: Не може с една дума да се каже тежка загуба, трябва да направим анализ
Тодор Тодоров: Не може с една дума да се каже тежка загуба, трябва да направим анализ / снимка: Дарик-Шумен, архив

„Не може с една дума да се каже тежка загуба, защото трябва да се направи анализ", така председателят на БСП-Шумен Тодор Тодоров коментира резултата от местните избори в Шумен, където след 8-годишно управление на Красимир Костов - сега нов кмет ще бъде Любомир Христов от ГЕРБ.

По думите на лидера на местната структура на БСП, трябва да се отчете и факта, че като цяло ситуацията в партията е тревожна. Според Тодоров, може да се говори за сериозна загуба с оглед на това, че БСП губи областният град, но остава на власт във Велики Преслав, където Александър Горчев спечели нов управленски мандат.

„Ако броим гласовете, те се запазват, спрямо последните парламентарни избори, но това означава че не сме успели да се развием", допълни Тодоров.

На въпрос за неговото политическо бъдеще и обмисля ли да подаде оставка от лидерския пост на БСП-Шумен Тодоров отговори - „Това с оставката е най-лесното нещо, но искам да чуя мнението на изпълнителното бюро и пленума, защото не винаги оставките са най-правилното нещо. По отношение на моята оставка, още от деня в който станах председател на БСП-Шумен знам, че един ден и това ще последва", коментира Тодоров. Той не избърза да каже какво ще бъде поведението на БСП в новия общински съвет в Шумен, подчертавайки, че социалистите ще изчакат да видят каква ще бъде конфигурацията на местния парламент.

Според лидерът на местната структура на БСП в Шумен, кандидат-кметът Иван Иванов не е успял да извлече максимума по време на изборите. Тодоров отдаде това на липсата на време за подготовка на кампанията. „Само 10 дни преди изборите ние нямахме кандидат, нещо което не си спомням да се е случвало след 1989 година", поясни той. По думите му резултатите на БСП са сравнително добри. „Трябва да анализираме причините, но видно е какви са резултатите", допълни Тодор Тодоров.

Лидерът на БСП-Шумен заяви, че до края на седмицата ще бъде свикана пресконференция, по време на която изборите и резултатите от тях и ситуацията в местната структура на БСП ще бъдат дискутирани и коментирани подробно.