ТЕЦ - Шумен и Булгаргаз сключват договор, свалят запора върху сметките
ТЕЦ - Шумен и Булгаргаз сключват договор, свалят запора върху сметките / netinfo

Топлофикация - Шумен и Булгаргаз са стигнали до споразумение за сключване на договор за разсрочено плащане на задълженията - това съобщи за Дарик радио изпълнителният директор на дружеството, инж. Иван Кунев. Условията, при които ще бъде сключен договора са уточнени още при предварителните разговори между двете страни.

В началото на ноември се очаква да бъде вдигнат и запора върху сметките на дружеството - съобщи още инж. Кунев. По думите му, това ще стане след внасянето на определена сума, която удовлетворява и двете страни. Предстои договорът да бъде официално скрепен с подписа на зам.-министъра на икономиката и енергетиката Йордан Димов.

"Много трудно стигнахме до това споразумение с Булгаргаз. Министър Овчаров заяви, че прави последен компромис за ТЕЦ-Шумен" - каза още инж. Кунев. Той напомни, че договорът може да бъде прекратен, ако абонатите не плащат своите задължения, които възлизат на 6 800 000лв. Също толкова голяма е опасността да няма топло догодина, ако събираемостта на дружеството не се увеличи.

Според инж. Иван Кунев, отоплителният сезон в Шумен ще започне най-вероятно от 1-ви ноември, ако се сбъднат прогнозите на синоптиците за студено време.

Другата седмица в енергийното министерство на специална среща ще бъде обсъдено и бъдещето на Топлофикация - Шумен. По думите на инж. Кунев ще бъде коментирана идеята за преструктурирането на дружетсвото в хибридно, с общинско участие. "В рамките на тези дни ще търсим уверение за чуждестранни инвестиции" - допълни още директорът на дружетсвото.

Цялото интервю чуйте от прикачения файл: