Свлачището край Дивдядово засегна около 350 м. от пътя
Свлачището край Дивдядово засегна около 350 м. от пътя / netinfo

Около 350 м. е участъкът, засегнат от свлачищния процес на пътя Дивдядово – Шумен. Това стана ясно на днешното заседание на комисията, назначената от кмета Красимир Костов. Днешният оглед на място показа, че нанесените поражения обхващат освен видимата ивица по пътното платно, още около 300 м.

Комисията реши допълнително да се обозначи пътната отсечка от около 350 м., както и да се ограничи скоростта на преминаващите автомобили. Предложено бе да се изготви проект за нова организация на движението в този участък, която да се приложи в подходящ момент. За новата организация има два варианта. Първият е да се изолира засегнатата от свлачището част и на останалата половина от платното да се организира двупосочно движение. Вторият вариант предвижда организиране на еднопосочна пътна връзка с използване на обходния път на Шумен.

Комисията реши още ежедневно да наблюдава промените в състоянието на настилката и да информира общинското ръководство за настъпили изменения.

Очаква се най-късно до началото на следващата седмица да бъдат изяснени условията и цената на необходимите геоложки проучвания за укрепването на пътя. Средствата за геоложките проучвания и за изработване на проект за укрепване на пътя ще се търсят от бюджета на общината за тази година. Подготвя се и документ за кандидатстване пред Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи за финансиране на бъдещите ремонтно-възстановителни дейности.