Стотици се поклониха пред паметта на Рада Спасова
Стотици се поклониха пред паметта на Рада Спасова / netinfo

Стотици души се поклониха пред тленните останки на Рада Спасова, която бе директор на шуменския Драматично-куклен театър „Васил Друмев”. Рада Спасова почина вчера в следствие на сърдечен удар. Поклонението се извърши в зала „1300 години” на културния институт. Сред присъстващите бяха нейни колеги, близки и приятели от цялата страна.

Съболезнователна телеграма до близките и колегите на Рада Спасова изпрати министъра на културата Стефан Данаилов. В нея се казва: "Незаменимото присъствие на Рада Спасова ще остави неизлечима следа в театралния и културен живот не само на Шумен, но и на цялата страна".

На поклонението присъстваха областният управител Тодор Тодоров и кметът на Шумен Красимир Костов. Той прочете слово, в което отбеляза, че Рада Спасова "се нарежда сред ярките личности на Шумен, която със своята достойна дейност и борбен дух възроди театралните традиции и неуморно съдействаше за популяризирането на Шумен като плодотворно културно средище".

Погребението е от 14:00 часа на гробищния парк в Шумен.

Рада Спасова беше директор на шуменския театър през последните 10 г. Преди това е ръководила екипa на театъра във Варна, както и на театъра в Разград. Пресъздала е над 100 роли в театрите във Велико Търново, Габрово, Разград, Варна и Шумен. Една от най-сериозните заслуги на г-жа Спасова е възстановяването на Друмевите театрални празници "Нова българска драма", датиращи от 1966 г. Рада Спасова беше и почетен гражданин на Шумен.

Днес в община Шумен е ден на траур, в памет на Рада Спасова, която си отиде на 62 години. Със заповед на кмета на Шумен Красимир Костов се забранява провеждането на публични тържества и радостни ритуали през целия траурен ден. На територията на общината националните и общински знамена са спуснати наполовина.

Как Шумен се сбогува с Рада Спасова чуйте от репортажа в прикачения файл.