Шумен ще бъде домакин на ромските език, култура и история
Шумен ще бъде домакин на ромските език, култура и история / netinfo

Шуменският университет "Епископ Константин Преславски" ще бъде домaкин нa лекционен курс по ромски език, културa и история. Началото ще бъде поставено днес, а курсът ще продължи до 8 февруари.

Занятията са част от дейността на програма „Рома Верситас" - модел на Ромския образователен фонд - Будапеща за подкрепа на ромски студенти. Програмата се изпълнява още в Унгария, Сърбия, Македония и др.

От септември 2014 г. моделът се прилага успешно и в България - в София, Благоевград и Шумен. Обхваща нaд 170 студенти от различни университетски специалности. Програмата у нас се изпълнява от Сдружение „Рома Верситас" и се подкрепя финансово от Ромския образователен фонд - Будапеща. В Шумен дейностите по програмата се реализират със съдействието на партньорската организация Сдружение "Център за местни и регионални политики". Общият брой на студентите, които ще участват в занятията, е над 20.

Програмата подпомага академичното и професионалното развитие на ромските студенти. Всички те имат за наставници университетски преподаватели или успешни специалисти в различни области. В офисите на партньорските организации в Шумен, София и Благовеград се организират курсове по английски език и информационни технологии. Наред с това студентите имат възможност да изразяват своята гражданска позиция чрез клубовете „Рома Верситас", където планират дейности по обществено значими въпроси. Курсовете по ромски език, култура и история са най-важния модул на програмата, който цели да информира младите роми за тяхната идентичност, да я заздрави и да им вдъхне самочувствие и гордост, с които да борят стереотипите за ромите.

Продължителността на Програмата е две академични години. Амбицията е тя да се превърне в устойчив модел, който да се самоиздържа с подкрепата на местните и националните власти.

Лекциите и упражненията ще се водят от акад. Христо Кючуков, който е завършил Начална училищна педагогика в ШУ "Епископ Константин Преславски". Има магистърски степени по Начална училищна педагогика и Психолингвистика. Има докторска степен по Психолингвистика от университета в Амстердам. Доктор е на педагогическите науки. Бил е експерт по майчин ромски език в просветното министерство.

Лекционният курс по ромски език, културa и история стартира от Шумен. Следващите месеци подобен курс ще се състои в Благоевград и София.