Шумен прие кръгла маса за проблемите на инфраструктурата и икономиката на регионите
Шумен прие кръгла маса за проблемите на инфраструктурата и икономиката на регионите / Дарик-Шумен

Кръгла маса на тема „Инфраструктурата на регионите - предпоставка за развитие и растеж" се проведе днес в Шумен. Инициатор за форума е Българска стопанска камара, като модератор на дискусиите бе председателят й Сашо Дончев.

Участие в кръглата маса взеха народният представител Ралица Тодорова, областният управител Донка Иванова, кметът на Шумне Красимир Костов, негови колеги от региона, политици и много бизнесмени. Поканени за участия бяха и министрите Лиляна Павлова и Томислав Дончев, но те не присъстваха на кръглата маса.

Шумен прие кръгла маса за проблемите на инфраструктурата и икономиката на регионите
netinfo

„През последните години Североизточния район изостава в развитието си от други региони", отбеляза Сашо Дончев. Като една от основните причини за това той посочи лошата инфраструктура и липсата на децентрализация на местните власти.

Областният управител Донка Иванова посочи, че провеждането на днешния форум е възможност за споделяне на идеи за решаване на проблемите на Североизтока. „Инфраструктурата е важна крачка в посока към развитие, но има и други мерки и дейности, които трябва да се изпълнят", подчерта губернаторът.

Шумен прие кръгла маса за проблемите на инфраструктурата и икономиката на регионите
netinfo

„Добрата инфраструктура е един от факторите за растеж, това ще осигури устойчивост на регионите", заяви в приветственото си слово кметът на Шумен Красимир Костов. Той допълни, че осигуряването на оптимални условия за икономиката е приоритет и на Националната програма за развитие „България 2020". „С подобряване на инфраструктурата ще се постигне развитие на вътрешния пазар и стимулиране на конкурентноспособността", каза още градоначалникът на Шумен.

Участниците във форума се обединиха около мнението, че приоритет за региона трябва да бъде завършването на автомагистрала „Хемус", строежът на мост между Силистра и Калараш и изграждането на скоростен път Силистра-Шумен-Ямбол-Лесово.

Бе приета и декларация, адресирана към правителството, с искане за реализацията на тези обекти. От БСК заявиха, че подобни форуми ще продължат да се организират, като следващия такъв ще се състои в Силистра.