Шумен отбеляза деня на Освобождението на града и годишнината от рождението на Васил Левски
Шумен отбеляза деня на Освобождението на града и годишнината от рождението на Васил Левски / снимки: Дарик-Шумен

Шумен отбеляза 138 години от Освобождението на града и 179 години от рождението на Васил Левски.  Тази сутрин в храма „Свето Възнесение Господне" отец Димитър отслужи панихида за загиналите и молебен за здраве и благоденствие. След това официалните церемонии продължиха с ритуал по поднасяне на венци и цветя на паметника на Апостола на Свободата Васил Левски в Шумен.

Сред официалните лица бяха кметът Любомир Христов и екипа му, зам. областният управител Петко Шаренков, ректорът на ШУ „Епископ Константин Преславски" проф. Георги Колев, представители на политически партии и др.

Шумен отбеляза деня на Освобождението на града и годишнината от рождението на Васил Левски
netinfo

„Днес ние отбелязваме 138 години от освобождението на Шумен от турско робство. На днешната дата генерал Сергей Дмитриевич Белокопитов влиза в най-силния бастион на укрепения четириъгълник Шумен - Варна - Русе - Силистра без нито един изстрел. Това става почти пет месеца след Сан Стефанския мирен договор, но все пак градът ни се нарежда сред най-важните бойни поля на Освободителната война - редом с Плевен, Шипка и Стара Загора. Шумен е еднакво важен както за отбранителната доктрина на Османската империя, така и за победната стратегия на руската армия. След почти век неуспешни обсади неговата свобода е извоювана на масата за преговори. Това за пореден път доказва, че няма невъзможни каузи, че винаги има начин голямата цел да бъде постигната. Дългият път до възстановяването на българската държавност в града ни се измерва не само с жертвите, но и с мечтите, които са ги съпровождали. Днес, ние си даваме сметка, че сме длъжни да работим за сбъдването на надеждите, за намиране на истински и достойни пътища, по които да върви съвременният Шумен", казва в поздравителния си адрес за празника кметът на Шумен Любомир Христов.