Ще предлагат виртуален тур из комплекс „Създатели на българската държава
Ще предлагат виртуален тур из комплекс „Създатели на българската държава / netinfo

Виртуална разходка из мемориален комплекс „Създатели на българската държава" ще бъде предлагана от 18 февруари, заяви днес управителят на Общинското туристическо предприятие „Мадарски конник" Добромир Жеков. По думите му в момента се извършва 360 градусово панорамно заснемане на монумента. Виртуалният тур ще може да бъде осъществяван в сайта на туристическото предприятие.

Жеков добави, че през изминалата 2013 година посетителите на паметник „Създатели на българската държава" са се увеличили, като техния брой е около 42 000. Най-голям е потокът туристически групи от Израел, около ¼ от общия брой, следвани от Русия и Германия.

Според Жеков обаче в последно време често има отказ от посещения на туристически групи от Израел и други страни, заради липсата на видеонаблюдение на територията на културния обект. „Това се счита за елементарна предохранителна мярка за посещение и за гаранция на туристите", заяви Жеков. Той допълни, че дори чисто физически няма възможност един човек от общинската охранителна фирма и един екскурзовод да обхване целия този район на паметника.

За да се изгради видеонаблюдение са необходими около 3 000 - 4 000 лв. Към момента финансова възможност за това няма, но Жеков беше категоричен, че ще се направи всичко възможно предприятието да финансира със собствени средства поставянето на камери.

„Решен съм да го направя, защото в противен случай бихме изпуснали туристите, а тяхната сигурност е над всичко", каза още той.

По време на среща с журналисти днес Добромир Жеков каза още, че община Шумен е подписала споразумения за сътрудничество с цел изготвяне на един общ туристически продукт с Варна, Търговище и Велико Търново. Целта е да се изготвят разнообразни туристически пакети, които тематично да обхванат историческият период от Древността до краят на втората българска държава. „Към момента в страната няма друг тип такива споразумения, те са първите по рода си”, обясни управителят на шуменското туристическо предприятие и допълни, че по този начин ще се обединят усилията на няколко области за привличане на туристи.