Шофьорът, убил един и ранил трима в катастрофа, остава в ареста
Шофьорът, убил един и ранил трима в катастрофа, остава в ареста / netinfo
Постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража” наложи Шуменският окръжен съд за 38-годишния Иван Божков Борисов, който предизвика тежката катастрофа край „Макак”. При инцидента загина мъж на 43 години, ранени бяха 5-годишния Йордан, сестрата на загиналия Иванка Недева на 46 години и нейния внук Димитър на 14 години. Катастрофата  е станала, след като 38-годишния Борисов, който е шофирал джип „Мерцедес”, губи контрол над управлението, навлиза в лентата за насрещно движение и се блъска в лек автомобил ВАЗ.

От направена, по време на разследването, справка става ясно, че Иван Борисов нееднократно е санкциониран, той има 15 минали нарушения. 14 от тях са на Закона за движението по пътищата, а едно – на Закона за застраховането. През юни 2005 година в Созопол, Борисов е бил заловен да шофира с 2, 25 промила алкохол в кръвта, за което е глобен и е лишен от право да управлява МПС. Останалите му нарушения са свързани с отказ да бъде изследван за алкохол, отнемане и неспазване на предимство и др. Обвиняемият Борисов е с чисто съдебно минало.

По време на днешното заседание стана ясно, че обвиняемият, след като е бил открит от органите на реда и откаран в Центъра за Спешна медицинска помощ самоволно е напуснал лечебното заведение, след което се е укрил в дома на своята приятелка , в района на Старата поликлиника в Шумен. Според прокурор Маргарита Георгиева са налице доказателства, че по време на катастрофата, Борисов е шофирал след употреба на алкохол.

Според прокурорът е налице и реална опасност Борисов да се укрие. Адвокатът на обвиняемия заяви, че няма основание за налагане на най-тежката мярка за неотклонение и поиска по-лека мярка "подписка" или "парична гаранция".

Пред съда обвиняемият Борисов заяви: "Съжалявам за случилото се".

Иван Борисов е привлечен в качеството си на обвиняем по чл. 343 ал. 4 от НК за причиняване на смърт и телесна повреда по непредпазливост. За това престъпление законът предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 г.

Решението на съда може да бъде обжалвано в 3 дневен срок пред Варненския апелативен съд.