Само един от петима предложени одобрен за почетен гражданин на Шумен
Само един от петима предложени одобрен за почетен гражданин на Шумен / netinfo

Само едно от общо 5-те предложения за почетен гражданин на Шумен бяха одобрени по време на днешната сесия на Шуменския общински съвет. От гласувалите 38 местни парламентаристи 28 подкрепиха предложението акад. Иван Попчев да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Шумен", 7 се въздържаха, а 1 гласува против. Вотът бе таен, като процедурата бе организирана и реализирана от 5-членна комисия, с председател юристът Светозар Петков. По правило ,за да бъде одобрено дадено предложение, кандидатурата трябва да получи квалифицирано мнозинство по време на вота.

Останалите 4 предложение не успяха да съберат нужните гласове и съвответно не бяха одобрени.
Севдалина Коларова бе подкрепена от 20 съветника, Красимир Савов от 19, Кина Вачкова от 17, Валентина Аврамова от 19.

Акад. Иван Попчев е роден през 1936 г. в Лясковец. Завършва II Гимназия „Никола Вапцаров" - Шумен със златен медал, а през 1958 г. завършва Висшия машинно-технологически институт в София. Работи в Металургичния комбинат в Перник, Кремиковци и БАН, академик е от 2003 г.
Научните постижения на акад. Попчев са в областта на автоматиката и информатиката. Има публикувани над 500 научни труда, а под негово ръководство са защитени 32 десертации.

Удостояван е два пъти с Наградата на земята и техническите науки на БАН и СУ „Св. Климент Охридски". От 2012 г. е доктор хонорис кауза на ШУ „Епископ Константин Преславски".