Румен Овчаров разясни в Търговище мотивите за подписката за референдум за бъдещето на енергийния сектор
Румен Овчаров разясни в Търговище мотивите за подписката за референдум за бъдещето на енергийния сектор / Борислав Курдов

Народният представител Румен Овчаров бе в Търговище, за да разясни мотивите за провеждащата се подписка за бъдещето на ядрената енергетика у нас.  Основното й искане е организирането на национален референдум за определяне бъдещето на сектора, чрез изграждането на АЕЦ „Белене".

Основната задача е да се накара обществото да участва в решаването на този ключов за страната въпрос, каза Овчаров. По думите му „цената на електроенергията ще продължи да расте в пъти, ако не се развива ядрената енергетика у нас". Депутатът подчерта, че от 1999 г. до сега цената на киловат час електроенергия се е увеличила шест пъти, в резултат на спирането на четирите блок на АЕЦ „Козлодуй".

От началото на кампанията в Търговищка област са събрани около 4 000 подписа, уточни народният представител за региона Румен Такоров. За разгръщане на инициативата и улеснение на гражданите в областния град са сформирани три пункта в града -на централния площад между общината и областната управа, до кооперативния пазар и в кв. „Запад".

В заключение Овчаров допълни, „че „Белене" е енергиен проект, който можеше да реши проблемите в икономиката ни, но това не се случва заради некадърно управление на сектора".