Проверяват потенциално опасните обекти в Търговищко
Проверяват потенциално опасните обекти в Търговищко / Борислав Курдов, архив

Областният управител на Търговище Емел Расимова издаде заповед за назначаване на комисия, която да обследва техническото и експлоатационно състояние на потенциално опасните водни обекти в областта.

В комисията са включени представители на общините, „Напоителни системи”, Басейнова дирекция, НЕК, МВР и др. Тя се председателства от гл. инспектор Дечо Дечев - началник на служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в Търговище.

Проверките обхващат 29 язовира, както и реките Врана, Сива, Черни Лом, Дългачка и др. Ще се установява състоянието на потенциално опасните водни обекти, проводимостта на речните легла, извършването на нерегламентирани дейности в заливните зони извън населените места и др.

Обследването трябва да приключи до края на месеца, след което комисията ще излезе със заключение за готовността на системата за известяване и осигуряване на транспортен достъп до потенциално опасните обекти.

Председателят на комисията ще представи обобщен доклад за резултатите от проверките и аварийното планиране на обектите пред областния управител.