Провериха храмовете в Търговищко за пожарна безопасност
Провериха храмовете в Търговищко за пожарна безопасност / Диляна Стойчева

С цел обезпечаване на пожарната безопасност по време на тържествените служби за Великденските празници служителите от Областна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Търговище извършиха контролни проверки в 10 християнски храма в областта.

С църковните настоятелства по места са уточнени дните и часовете на литургиите. Всички църковни служители са запознати с противопожарните мерки за всеки храм и използването при нужда на уреди за пожарогасене. Специално внимание е обърнато по отношение недопускане на задръствания от хора  и за осигуряване събирането на догарящите свещи от свещниците.

В резултат на проверките са констатирани 3 нарушения в храмове на областта, свързани с липсата на уреди за пожарогасене, с наличието на такива с изтекъл срок на годност и с течове по ел. инсталацията. В тези случаи служители на Областна дирекция “ПБЗН”-Търговище са предприели нужните превантивно-административни мерки.

По време на провеждане на великденските служби в храмовете в градовете и в по-големите села на областта ще дежури служител на съответната районна служба “ПБЗН”, информират още от там. По селата, където няма църковни служители и съответно няма да има служби, църквите ще бъдат отворени само на Великден, за да могат желаещите християни да запалят свещи за празника.