Прокуратурата протестира оправдателните присъди по делото Борилски
Прокуратурата протестира оправдателните присъди по делото Борилски / netinfo

Шуменската окръжна прокуратура е протестирала оправдателните присъди на Георги Желязков и Стоян Стоичков. Това съобщи за Дарик наблюдаващият делото прокурор Орлин Куздов. Двамата бяха обвинени в убийството на българския студент в Париж Мартин Борилски. Делото, по протеста на прокуратурата, трябва да се гледа във Варненския апелативен съд.

На 27 март тази година Шуменският съд оправда Желязков и Стоичков по всички обвинения и отхвърли граждания иск на майката на Борилски – Иванка Въчева. След като чу присъдата, тя обвини шуменските съдии в това, че са били подкупени, в следствие на което са взели едно несправедливо решение. Според нея "основното в това дело са не доказателствата, а многото пари и връзки на подсъдимите". Въчева каза, че със сигурност ще обжалва определението пред Варненския апелативен съд . Това трябва да се случи в 15 - дневен срок от определнието на съда. 

Голяма е вероятността делата по протеста и обжалването да бъдат гледани в друг апелативен съд, защото варненските магистрати вече веднъж си направиха отвод по казуса "Борилски". Това се случи, заради познанствата им с бащата на Георги Желязков, Борислав Желязков, който е един от най-известните адвокати във Варна и е бивш зам.-шеф на Варненското следствие.