Вече близо 15 години Диан сбъдва мечтата си
Вече близо 15 години Диан сбъдва мечтата си / dariknews.bg
Днес хиляди служители на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението” отбелязват своя професионален празник.

Един от тези български пожарникари е Диан Русев. Той започва работа в шуменската пожарна през 2003 година и вече почти 15 години се изправя срещу стихията в помощ на другите.

Баща ми бе пожарникар и от малък исках и аз да тръгна по пътя му, разказва за своето решение Диан. Това обаче не става лесно - два пъти кандидатства, докато осъществи тази мечта.

Изпитите са тежки, не е лесно да се стане огнеборец, но с желание и упоритост влязох в шуменската пожарна, казва той и допълва, че се чувства много добре в своята професия.

Вече близо 15 години Диан сбъдва мечтата си
dariknews.bg


Много е хубаво човек да работи не насила, а това, която желае, потвърждава житейската максима огнеборецът.

През годините служба той е видял много, но е запомнил случаите от първите години, когато все още няма рутина и всичко е за пръв път.

Първата година, като започнах, имаше пожар в кв. Макак. За съжаление имаше и загинал човек, който трябваше да вадим, спомня си ужасяващите гледки Диан. Нещо, което помни и до днес е също с толкова дълга давност - катастрофа на автобус с камион на магистрала "Хемус" край Нови пазар. При инцидента имало загинало младо момиче.

Тези неща са много неприятни. Който и да каже, че е много силен и ги преодолява лесно, не е вярно - винаги остава някакъв отпечатък в съзнанието, смята пожарникарят. 

Вече близо 15 години Диан сбъдва мечтата си
dariknews.bg


Професията е такава, че трябва да продължим напред, допълва той и веднага посочва и приятните страни.

Всяко произшествие, което е завършило благополучно, дори едно мазе да отводним или да спасим някой подпален сайвант - това е едно голямо удовлетворение. Това е удовлетворението, че си полезен, заявява Диан.

Той е категоричен - да си огнеборец е една сбъдната мечта. Ако се върне назад с 15 години, отново би направил същият избор.

Пожарникар за мен е най-достойната професия, убеден е Диан Русев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.